AKUT | Gavlmaleri & soloudstilling

'Seeking Utopia'

12.8. - 2.9.2023


Så er vi tilbage fra ferie, hvor vi har glædet os til at åbne den nye sæson med et nyt gavlmaleri og stor soloudstilling fra den højt internationalt anerkendte tyske kunstner AKUT.
Kendt verden over bl.a. som en del af kunstnerduoen HERAKUT, har han det sidste årti været en afgørende figur på den internationale scene for urban kunst og en af de første der medvirkede til at bringe fotorealismen ind på gadeplan.
I dag er han verdenskendt som en af de førende indenfor hyperrealistisk urban kunst, hvor man på lørdag vil kunne opleve ham arbejde på et nyt gavlmaleri bag galleriet.
Kl. 12.30 vil han samtidig fortælle om sit arbejde, hvor man vil kunne komme i dialog med ham.

AKUT er født i Schmalkalden, Tyskland i 1977 og bor og arbejder til dagligt i Berlin.
Han var en af de første til at udbrede graffitien i sin fødeby, hvor han allerede tilbage i start 90’erne gjorde sig bemærket ved et anderledes og unikt udtryk.
I stedet for at tagge og skrive på væggene, fokuserede AKUT på det fotorealistiske, noget ingen andre større byer i verden var bekendt med på den tid.
Kombinationerne af det hyperrealistiske med et strejf af graffiti, gav hermed gadekunsten en stemme ind i den etablerede kunstverden.

Den traditionelle portrætkunst udfordres samtidig gennem hans meget konfronterende skikkelser, der ofte ser direkte på os. Vi kender ikke personerne i portrætterne, men på trods af dette, er det svært ikke at blive ramt og tiltrukket af deres stærke blikke.

AKUT’s værker har samtidig ofte en forstummende effekt på betragteren, hvor man bliver indfanget og efterlades i en verden, hvor kun blikket og stemningen mellem værk og beskuer eksisterer. Hans værker efterlader på denne måde en direkte konfrontation mellem beskuer og værk med et kraftfuldt og til tider melankolske spor i os som beskuere.
Ofte afbilleder hans serier forskellige sociale problematikker, som vi som mennesker konfronteres med, lige fra de mange hjemløse i Hawaii til Nepalesiske børnearbejdere. Den melankolske stemning i hans værker synes også på mange måder at afspejle netop denne baggrundshistorie.

SEEKING UTOPIA

Om udstillingen ’Seeking Utopia’ fortæller han:

”Flere og flere mennesker er i dag nød til at forlade deres hjem på grund af miljøproblemer, oversvømmelser, krig, sult og forfølgelse. Vores nye virkelighed huser ængstelse og frygt af mange forskellige årsager.
Der er samtidig modsatrettede politiske tilgangsvinkler til at håndtere disse udfordringer.
Vi opfandt gigantiske både, fly og monumentale bygninger, mens vi søgte en form for utopi, men fejler i at være mennesker.

Når verden udenfor bliver for mørk og deprimerende, er det tid til at fokusere på, hvad hver enkelt virkelig har brug for.
Et lille kærtegn kan have helbredende virkninger, hvor de fysiske og mentale forbindelser mellem os mennesker giver ro og balance.
I udstillingen SEEKING UTOPIA portrætteres efterspørgslen og drømmerne med utopiske forestillinger om en verden, hvor menneskerettigheder er virkeligheden og de basale menneskelige behov er i centrum uanset nationalitet, køn, farve eller religion.”

Vi glæder os til at se Jer alle igen efter ferien til en enestående oplevelse med et af verdens største street art navne.

Bedste hilsener

Lene Kirk & Co